Publicat de: adidobre | aprilie 9, 2012

Marian Cozma

Ungurii au schimbat numele localului din Veszprém în faţa căruia Marian Cozma a fost înjunghiat în noaptea de 7 spre 8 februarie 2009. După mai bine de trei ani, am fost la locul uneia dintre cele mai abominabile fapte din istoria frumoasei urbe maghiare.

Ungurii din Veszprém nu l-au uitat pe românul Marian Cozma, handbalistul înjunghiat acum trei ani într-un bar din micuţul oraş aflat la Nord de Lacul Balaton. Maran Cozma are statuie în faţa sălii sporturilor din Veszprém, loc de pelerinaj pentru fanii echipei locale, dar şi pentru românii în trecere prin, oraş.

Văzut ca o mare speranţă a handbalului românesc, uriaşul Marian Cozma a murit stupid, într-o altercaţie cu câţiva interlopi din Veszprém. Avea numai 26 de ani şi juca deja de trei sezoane la KC Veszprém.

Plouă mărunt la Veszprém. Ungurii se pregătesc să sărbătorească Paştele. Puţinii oameni care se aventurează pe străzile localităţii sunt fie turişti, fie localnici ce îşi fac pe ultima sută de metri cumpărăturile.

Magazinele sunt pustii, iar cele care mai sunt încă deschise se pregătesc să-şi tragă obloanele. Prin cârciumi, nici ţipenie de om. Mă plimb pe străzile din centru în căutarea localului „Patriota”, acolo unde a avut loc încăierarea care a dus la moartea lui Marian Cozma. Sunt cu Titi Amza, cumnatul lui Radu Voina.

Întrebăm un tânăr dacă ştie unde se află barul. „Mergeţi câteva sute de metri, apoi ajungeţi ,la un semafor unde faceţi stânga. Acolo e un mic senns giratoriu şi faceţi din nou stânga”, ne spune omul.
Facem o manevră greşită şi ratăm intersecţia, aşa că ne întoarcem în acelaşi loc, din cauza sensurilor unice de pe străduţele din centrul Veszprém-ului, abia după zece minute.

De această dată nimerim adresa. Am în minte sutele de fotografii făcute la locul faptei şi publicate în ultimii trei ani.
Zăresc un local, situat într-o clădire veche, dar foarte bine îngrijită. Nu scrie „Patriota Lokal”, aşa cum ne-am fi aşteptat.

„Ăsta trebuie să fie”, zic. Câteva fete spală geamurile ferestrelor. Una e cocoţată pe o scară şi şterge de zor imensele geamuri, celelalte două fiind preocupate de securitatea ei.
Le dăm bineţe, iar Titi le întreabă dacă acesta e localul „Patriota”, deşi scrie mare „Skorpio Irish Pub”. Sunt destul de reţinute.

Îmi confirmă bănuiala. „Da, ăsta e localul, dar a fost rebotezat. Nu ne întrebaţi mai multe că nu cunoaştem. Şi nici nu are cine să vă spună mai multe pentru că mâine e Paştele, lumea e acasă, se pregăteşte de sărbătaore”, mărturisesc fetele. „Uitaţi, acolo. Vedeţi uşa din mijloc? Uşa aia dă în pivniţa unde era clubul. În faţa ei a fost omorât Marian Cozma. Chiar acolo, în mijlocul străzii”, completează fata din vârful scării.

Ocolim locul crimei şi ne îndreptăm spre bar. Un tânăr, aflat în spatele tejghelei, se face că nu ştie că localul s-a numit „Patriota”. Într-un final cedează: „Aşa s-a numit, e adevărat, dar de mult. Acum nu mai are vreo legătură”. Şi se rezumă la asta. Barul e gol. E o locaţie normală. Jos în pivniţă, în club, era fieful vedetelor de la KC Veszprém. În scandalul din noapte de 7 spre 8 februarie 2009, alţi doi coechipieri ai lui Cozma, croatul Ivan Pešić şi sârbul Žarko Šešum, au fost şi ei grav răniţi.

Nimeni, nici măcar acum, la trei ani de la evenimente, nu îşi poate explica mobilul crimei de la „Patriota Lokal”. Recepţionerul de la pensiunea unde nem-am cazat vorbeşte despre o dispută pentru o fată. Ştiam de varianta asta, dar şi de altele, care nu fac lumină în cazul uciderii lui Marian Cozma. Presupuşii ucigaşi ai lui Marian Cozma nu şi-au recunoscut vreodată fapta.

În iunie anul trecut, Tribunalul din Veszprém a pronunţat sentinţa pentru ucigaşii lui Marian Cozma. Raffael Sandor şi Gyozo Nemeth au primit pedeapsa maximă, închisoarea pe viaţă, iar al treilea acuzat, Ivan Sztojka, a primit o sentinţă de 20 de ani. RafFael Sandor şi Nemeth Gyozo nu vor putea cere eliberarea condiţionat decât după ce vor ispăşi cel puţin 30 de ani din sentinţă.

În faţa sălii sporturilor din Veszprém, autorităţile locale au ridicat un monument în memoria lui Marian Cozma. E opera de artă a sculptorului maghiar Mihaly Gabor. „Chiar seamănă cu Marian”, constată Bogdan Voina, fiul lui Radu Voina, prezent şi el în week-end la Veszprém.

Titi Amza şi oamenii lui de la Târgu Mureş au depus o coroană, adusă de acasă, din ţară. Ungurii vin şi aprind şi ei lumânări la statuia lui Cozma. Multora nu le vine nici acum să creadă că în oraşul lor s-a produs o asemenea tragedie, iar numele oraşului Veszprém a fost târât într-un scandal departe de a fi rezolvat.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: